Odgłos szurania przy skręcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robercikpl
    Classic
    • 2010
    • 23

Hey

Tak myślałem, że coś z akumulatorem. Kręcił powoli ale odpalił a u Ciebie już nie?. Nawet po trasie napięcie na nim spada do 12.1V a jak chwile posłucham radia to już komunikat o odpaleniu auta. Z 44Ah mało już zostało

dzięki za info i pozdrawiam
    Nowa Octavia już wkrótce
  • petras
    Ambiente
    • 2008
    • 171
    • Octavia I (1U2)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

No i mam zagadkę....

w trakcie skrętu kierownicą w lewo w trakcie jazdy słychać odgłos szurania - wystarczy delikatnie skręcić i już się pojawia, przy skręcie w prawo również ale trzeba znacznie mocniej skręcić kierownicą.
    Co było zrobione:
    Tarcze, klocki hamulcowe wymienione na nowe, prowadnice wyczyszczone, posmarowane i nic się nie przycina
    Przełożenie kół przód - tył z jednoczesnym wyważeniem - istniało ryzyko że któryś z ciężarków trze o zacisk
    Tylne hamulce również przy okazji sprawdzone
    Nigdzie nie ma oznak tarcia, ani na metalowej osłonie tarczy, ani na felunku, ani na oponie, nadkolu - nigdzie....

Przed wymianą hamulców efekt szurania wzmagał się wraz z hamowaniem - stąd podejrzenia że coś z układem hamulcowym

Delikatny wyciek z uszczelniacza prawej półosi
    Stuka prawy przegub wewnętrzny

Hmmm dźwięk nie jest metaliczny, tylko taki po prostu jakby ktoś butami szurał po podłodze tyle że dźwięk jest ciągły...dobywający się jakby z lewej strony ale wiadomo jak się po aucie niesie wszystko

Luzów na łożyskach piast brak

No i kto może coś doradzić na temat tej usterki? Niski poziom oleju w skrzyni i odzywa się mechanizm różnicowy? łożysko piasty się kończy?

nie mam już bladego pojęcia co się dzieje

Komentarz

• Wolga85
      Rider
      • 2014
      • 288
      • Octavia I combi (1U5)
      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Jak przy skręcie to łożysko koła w twoim przypadku podejrzewałbym prawe przednie. Najczęściej dostaje się woda i rdzewieje bieżnia i kulki. Niby luzu nie ma ale huczy przy skręcie.

Komentarz

• pablo_doctor
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 791

Zamieszczone przez Wolga85
        Jak przy skręcie to łożysko koła w twoim przypadku podejrzewałbym prawe przednie. Najczęściej dostaje się woda i rdzewieje bieżnia i kulki. Niby luzu nie ma ale huczy przy skręcie.
        eee chyba nie - bo jakby tak było to szum szuranie byłoby znacznie głośniejsze tak mi się zdaje.

Sprawdź osłony tarcz hamulcowych.
        Szorując kiedyś po krawężniku delikatnie przygniotłem osłonę do tarczy. Niby odstawała ale przy pełnym skręcie np przy zawracaniu coś ocierało.

Już szukałem łożysk
        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1085
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

A u mnie około 2 dni temu też szurało w przednim kole, zależnie od skrętu. Okazała się cienka gałązka długości około 50cm. Wpadła do nadkola, nad kołem, i jakoś dziwnie tam się zaklinowała.

Komentarz

• pablo_doctor
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 791

Ty to masz przygody
            pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• petras
              Ambiente
              • 2008
              • 171
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Wolga85, o i to jest jakiś typ.....dziś szarpiąc kołem delikatny luz góra-dół jest wyczuwalny....tyle że to prawa strona a odgłos ewidentnie z lewej strony.

co do osłon sprawdzone, gałązek i innych śmieci brak....

Komentarz

Pracuję...